fbpx

Lako je skrenuti sa puta

Napisao IVAN KOSOGOR | Blog

O Ivanu Kosogoru

Ivan Kosogor je podcaster i autor tri knjige. Na svom blogu piše o navikama, donošenju odluka i ličnom razvoju. Više od 50.000 ljudi prati podcast.

Kliknite ovde da pogledate podcast

Svako od nas se nađe u situaciji kada treba da odluči kakav će čovek biti, da li će napraviti kompromis, da li će da zažmuri na jedno oko, da li će zarad kratkoročnog zadovoljstva pristati na bitku sa samim sobom.

Taj trenutak u kom se preispitujemo, uporedjujemo sa drugima i pronalazimo izgovore za nedoslednost i nesklad u koji ćemo zakoračiti je prilika da se preobrazimo. Da zastanemo i  razmislimo o svemu. Ta jedna sekunda određuje da li ćemo da izrastemo i ojačamo, da naučimo i sazremo, da budemo i postanemo. Ili ćemo se odreći svega onog što možemo biti, zarad emotivnog komfora i iluzije sigurnosti.

Momenat koji nas deli od većnog obećavanja sebi da ćemo sledeći put uraditi drugačije. Jer i sami znamo da nećemo. Nećemo, jer nema nijednog razloga da taj trenutak bude iole drugačiji u budućnosti. I mi to dobro znamo. Svesni smo i cene koju plaćamo, nemira na koji pristajemo i borbe u koju se upuštamo.

Ono što tada najviše boli, nije život koji živimo, već spoznaja da smo mogli više. Čovek se lako navikne na sve, ali teško prihvata ideju da je mogao više. A svako od nas je mogao za nijansu više. Možda za mrvu drugačije, jedan sekund ranije ili kasnije, dve tri grube reči manje, a možda koji zagrljaj više. Sa manje kalkulacija i više poverenja. Setite se da nas ne boli ono što nismo uradili, već to što smo izdali sebe. Što nismo iskoristili naš potencijal, a mogli smo. Možda su nam drugi govorili da nismo ili jesmo, ali svejedno da li smo imali podršku ili ne, mogli smo. Znamo da smo mogli.

Lako je skrenuti sa puta, ali je teško živeti van njega.

Skrenuti sa sopstvenog puta zahteva nova odricanja, svakodnevnu pažnju i mnogo našeg vremena i energije. Izgovori postaju sedativi. Pa onda tražimo slične nama kako bismo opravdali sebe. I on je isto tako, pa i oni, a onda odjednom “oni” postanu “mi”. I tada kada postanemo deo grupe zaista bude nam lakše. Nismo više krivi za to, sada pripadamo tom timu. Malte ne se osećamo kao da smo izabrani, umesto da smo mi izabrali. 

I da se vratimo na onaj ključan trenutak kako bi ovaj tekst imao smisla. Ako ste tokom čitanja osetili nelagodnost, ako ste zašli u mračnu stranu o kojoj nikom ne pričate, ako ste u rečenicama čuli svoj glas i videli sebe znači da postajete svesni tog trenutka. Sledeći put imajte na umu da baš sada odlučujete kakav ćete čovek biti i postati.

Hvala vam što ste pročitali ovaj tekst. Ukoliko želite da dobijate praktične i korisne ideje jednom nedeljno, možete se prijvaiti na moj Newsletter. Upišite svoj e-mail i pridružite nam se.

O Ivanu Kosogoru

Ivan Kosogor je podcaster i autor tri knjige. Na svom blogu piše o navikama, donošenju odluka i ličnom razvoju.

Kliknite ovde da saznate više

Hvala vam što ste pročitali ovaj tekst. Ukoliko želite da dobijate praktične i korisne ideje jednom nedeljno, možete se prijvaiti na moj Newsletter. Upišite svoj e-mail i pridružite nam se.